OnlineTrziste.com: Nagrada za jedan od Najuticajnijih Blogova u Hrvatskoj

TOKSOPLAZMOZA I TRUDNOĆA

Objavio Mislav Nekić. Spremljeno pod MAČKE, Savjeti

Označeno sa:

mace_toksplazmoza

Objavljeno 22/05/2011 - 1 komentar

Znam dvije cure koje su imale mačku, ali zbog (iracionalnog) straha su ih se riješile dok su bile trudne (čitaj – tih maca danas nema). Rečenica je to kolegice Ivane, inače vlasnice mačke koja me zamolila da napišem članak o toksoplazmozi odnosno napuštanju mačaka kada ljudska beba dolazi na svijet. U članku ’10 mitova o mačkama’ već sam se dotaknuo problematike trudnica i mačaka.Očito problem je puno veći i rašireniji nego što sam mislio pa sam odlučio proširiti priču. Naravno uz Đurinu moralnu podršku.

Dokazano je da životinje terapeutski djeluju na mnoge bolesti

Dokazano je da životinje terapeutski djeluju na mnoge bolesti

O simptomima namjerno ne želim pisati jer su slični primjerice gripi pa bi paranoični čitatelj svaki put kada dobije gripu mogao pomisliti da ima toksoplazmozu. Toksoplazmoza je parazitska bolest koju uzrokuje protozoon (mikroorganizam) Toxoplasma gondii. Najčešći domaćin ovog organizma zaista su mačke, no ugrožena su sva toplokrvna bića. Ljudi ovu bolest mogu pokupiti i sami bez da imaju ikakve veze s mačkama, primjerice jedenjem nedovoljno skuhanog/pečenog mesa. Na identičan način, barem u većini slučajeva zaraze se i mačke – klopajući pokvareno meso. U slučaju da je mačka negdje pokupila toksoplazmozu, a životni prostor dijeli s ljudima bolest će na njih (ljude) prijeći ako dođu u dodir s mačjim fekalijama. No to ne znači da nakon što pročitate ovaj članak zajedno s mačjim pijeskom morate u smeće baciti vašu mačku. Naprotiv, razloga za paniku nema jer stvar nije toliko opasna kako je neki senzacionalistički mediji pokušavaju prikazati. Budući da se ova bolest najčešće veže uz trudnice savjetujem im da se pridržavaju nekoliko savjeta i sve će biti u redu-i s mačkama i s bebama.

Ako ste trudnica čišćenje mačjeg wc-a prepustite nekom od ukućana

Ako ste trudnica čišćenje mačjeg wc-a prepustite nekom od ukućana

Prvi i osnovni savjet je- TESTIRAJTE SE na toksoplazmozu prije trudnoće. Naravno, test se odnosi na trudnice koje žive s mačkama ili su na neki način s njima povezane. Koliko znam u Hrvatskoj se test obavlja na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, a ljudima iz Zavoda za parazitologiju, da bi test na toksoplazmozu obavili uspješno, biti će potrebna vaša krv. Ukratko otiđite kod liječnika opće prakse koji će vam izvaditi krv i istu poslati gdje treba. Ukoliko test bude pozitivan to znači da je žena već imala toksoplazmozu ( a da nije niti znala) te u sebi nosi antitijela preko kojih direktno štiti i svoju bebu. Rizik može predstavljati situacija u kojoj se trudnica prvi put susreće s toksoplazmom. Zato je važno da se pridržavaju savjeta koji svi slušamo od kolijevke pa do groba- PERITE RUKE.

Redovito perite ruke

Redovito perite ruke

Najveći rizik dobivanja toksoplazmoze je u prvom tromjesečju trudnoće. Izbjegavajte zato čišćenje prostora gdje vaša maca obavlja nuždu, a ako se tu i tamo zalomi da vi morate čistiti mačji wc, obavezno stavite rukavice i bez obzira na rukavice, nakon čišćenja operite ruke.Naravno ruke perite i nakon maženja vaših ljubimica. Budimo iskreni, iako nas većina to ne radi i mi ostali bi trebali prati ruke nakon maženja naših kućnih ljubimaca. Većina internetskih mudraca, kada je u pitanju toksoplazmoza savjetovat će vam da ‘temeljito perete namirnice, pogotovo voće i povrće jer ono je moglo doći u dodir s mačjim izmetom’. Savjet je koristan i sve5, no znači li to da voće i povrće inače ne treba prati?!

Macama umjesto sirove dajte kuhanu hranu

Macama umjesto sirove dajte kuhanu hranu

KUHAJTE HRANU. Ako je ne hranite sirovim mesom i ako mačka ne izlazi van iz kuće, mogućnost da je zaražena gotovo je nikakva. Zato u takvim situacijama počnite kuhati hranu. Naravno, ako mačkama dajete dehidrat onda je ne trebate kuhati. Međutim ako ste vašim macama prije trudnoće davale sirovo meso i/ili jaja sada ih obavezno dobro skuhajte ili ispecite.Tu naglašavam, zato jer većina na to ne obraća pažnju, da su suhomesnati proizvodi najčešće napravljeni od sirovog mesa te ih izbjegavajte davati vašim macama. Mačja dlaka, ako je tretirana proizvodima protiv parazita nije opasnost za trudnice.

Važno: Ne zanemarujte vaše mačke!

Važno: Ne zanemarujte vaše mačke!

To što beba dolazi na svijet ne znači da trebate devet mjeseci zanemarivati vašu macu ili ne daj bože izbaciti je na cestu. Naprotiv, posvetite joj pažnje kao i do sada. Ako se pridržavate ovih savjeta, kojih bi se svatko tko drži do svoje higijene bez obzira na trudnoću trebao pridržavati problema neće biti. Zapamtite životinje nisu vaši neprijatelji, štoviše dokazano je da terapeutski djeluju na mnoge bolesti. Pozdrav od Đure i Mislava!

PODIJELI

Pratite Zooportal.hr na Facebooku

Više o autoru

Mislav Nekić osnivač je i glavni urednik blog magazina Zooportal.hr

Pogledaj članke koje je objavio/la Mislav Nekić

ZOOLETTER

Zooletter

Dobivajte naše članke redovito na vašu e-mail adresu:

1 komentar

Broj komentara: 1 komentar za TOKSOPLAZMOZA I TRUDNOĆA. Bilo bi super da komentirate sada?!

  1. Nema panike, samo se treba testirati na toksoplazmozu i neka muž čisti mačji wc ;-) A ako i trudnica treba ponekad očistiti mačji zahod, trebaju rukavice i poslije oprati ruke. I nema razloga za neke radikalne postupke (tipa maca na ulicu ili nekaj gore, nedajbože)! To čine samo idioti!

  2. [...] VAŽNO: AKO STE TRUDNI IZBJEGAVAJTE ČISTITI MAČJI WC ODNOSNO POSUDU S PIJESKOM. ZAŠTO? [...]

  3. [...] VAŽNO: AKO STE TRUDNI IZBJEGAVAJTE ČISTITI MAČJI WC ODNOSNO POSUDU S PIJESKOM. ZAŠTO? [...]

  4. [...] VAŽNO: AKO STE TRUDNI IZBJEGAVAJTE ČISTITI MAČJI WC ODNOSNO POSUDU S PIJESKOM. ZAŠTO? [...]

  5. [...] pročitajte ZANIMLJIVOSTI O MAČKAMA OVDJE pročitajte KAKO SEBE I MAČKU PRIPREMITI ZA DOLAZAK MALE BEBE! KUĆNI LJUBIMCI I DJECA – [...]

Ostavite komentar