OnlineTrziste.com: Nagrada za jedan od Najuticajnijih Blogova u Hrvatskoj

PUTOVANJE S PSOM NA MORE

Objavio Mislav Nekić. Spremljeno pod PSI, Zdravlje

Označeno sa:

pas_putovanje

Objavljeno 07/07/2011 - Bez komentara

Putovanje s psom na more automobilom ne treba biti traumatično niti za vas niti za vašeg kućnog ljubimca. Govorim to iz osobnog iskustva. Samo se treba pridržavati nekoliko osnovnih savjeta. Prvo i osnovno pravilo glasi: unaprijed isplanirajte sve moguće pa čak i najgore scenarije, primjerice da će vaš pas odlutati ili pak da će mu biti potrebna hitna pomoć veterinara. Ako vaš pas uzima bilo kakve lijekove nemojte ih slučajno zaboraviti ponijeti na put. Isto se odnosi na na hranu. Nemojte kao i ja prošle godine misliti da ‘to ima svugdje za kupiti’ pa doći u malo dalmatinsko mjesto i čuditi se kako prodavačica nema pojma što je to Royal Canin ili tome slično. Vaš pas će tada biti osuđen na ‘bolje išta nego ništa’ odnosno hranu sumnjive kvalitete. Tako ćete si bez veze natovariti probleme na vrat. Također, ne zaboravite ponijeti putovnicu za kućnog ljubimca. Da to je ona plava knjižica.

pas_vozi_auto

Pripremite psa za vožnju u automobilu

Omiljene igračke vašeg psa, zdjelicu za vodu, dekicu i tome slično, također pod obavezno ponesite na putovanje s vašim psom. Iako je vaš pas čipiran, svejedno mu nabavite ogrlicu s metalnom pločicom na kojoj će pisati ime psa i vaši kontakt podaci. Također, raspitajte se, zlu ne trebalo gdje se u mjesto u kojem ćete provesti ljetovanje nalazi najbliži veterinar. Naime, veterinar je u većini slučajeva udaljen i po nekoliko desetaka kilometara od vašeg ljetovališta. Naravno, nije na odmet zapisati broj svog stalnog veterinara u kojeg imate povjerenja i kojeg ćete u slučaju nekog problema uvijek moći nazvati. I sami znate da mi vlasnici pasa ponekad, pogotovo udaljeni od kuće previše paničarimo oko svake sitnice.

pojas_za_psa

Vežite ga pojasom za vezanje psa u automobilu

Poželjno je da pas putuje u transporteru ili kavezu. Nažalost, ako poput mene imate mali automobil to nije moguće, već se mora improvizirati. Osobno, Đuri na stražnje sjedalo postavim njegovu omiljenu pseću dekicu i na stražnje mjesto rezervirano je za nas dvojicu. Đuro nije svjetski putnik i na more je putovao samo jednom i put je uglavnom prespavao. Čak se i bunio kada smo stali da protegne šapice i obavi šišanje i kakanje. Psa nikako nemojte voziti na suvozačkom sjedalu, kao niti na sjedalu iza vozača. Zašto? U slučaju naglog kočenja pas može odletjeti naprijed. U većim pet shopovima danas postoje specijalni odjeli s psećom opremom za automobile. Pregrada za prtljažnik, držač za protok zraka u prtljažniku, pojas za vezanje psa u autu, prostirka za auto…, samo su neki od proizvoda koji će vam olakšati transport psa na more.

Pas_u_autu

Ne ostavljajte psa samog u automobilu ni minutu

Ponesite sa sobom bocu vode te se povremeno zaustavite i vašim ljubimcima u njihovu posudu ulijte vodu koju ste ponijeli ili još bolje, ako ste u mogućnosti, primjerice na benzinskoj pumpi natočite joj svježu vodu. Uz vodu, koliko god je to moguće psa sklonite sa sunca u hlad. Nikada, čak ako ste ostavili otvorene prozore psa nemojte ostaviti samog u automobilu. Ljetne temperature u automobilu mogu iznositi i više od 40 stupnjeva Celzijevih. Klima uređaj u takvim slučajevima može biti spas za vas i vašeg kućnog ljubimca, ali ne pretjerujte s hlađenjem. Kako bi vaš pas što ugodnije podnio put, osobni savjet koji primjenjujem kod Đure jest da putujete ili rano ujutro ili kasno navečer kada su temperature niže. Prije puta pse nemojte nahraniti ( zadnji obrok šest do osam sati prije putovanja) jer postoji velika vjerojatnost da će hranu povratiti. Vode smije piti i poželjno je što više.

pas-voda

Osigurajte psu dovoljno svježe vode

Kako bi im putovanje bilo što ugodnije psima i mačkama možete dati i tablete protiv mučnine. Na tržištu postoji nekoliko vrsta, a ja Đuri dajem ‘dramine’. Riječ je o tabletama protiv mučnine za ljude, ali isti učinak, naravno u manjim količinama imaju i na pse. Ako svom psu srednje veličine date četvrtinu tablete doza bi trebala biti sasvim dovoljna. Uz Dramine na tržištu imate i pripravke identičnog učinka, ali proizvedene isključivo za kućne ljubimce. Velike razlike između njih nema, osim naravno što su tablete protiv mučnine za vrijeme putovanja puno skuplje.

PRIDRUŽITE NAM SE NA FACEBOOKU

PODIJELI

Pratite Zooportal.hr na Facebooku

Više o autoru

Mislav Nekić osnivač je i glavni urednik blog magazina Zooportal.hr

Pogledaj članke koje je objavio/la Mislav Nekić

ZOOLETTER

Zooletter

Dobivajte naše članke redovito na vašu e-mail adresu:

Nema komentara

Broj komentara: Nema komentara za PUTOVANJE S PSOM NA MORE. Bilo bi super da komentirate sada?!

  1. [...] Savjeti za putovanje na more s psom bila je tema prethodnog članka. Osvrnuo sam se tamo kako se pripremiti za putovanje, na što paziti tijekom putovanja s psom na more. Savjeti su se većinom odnosili na putovanje psa automobilom. Što je pak s onim vlasnicima kućnih ljubimaca koji nemaju automobil?! Bez brige. Idete li na put, a pritom vašeg kućnog ljubimca vodite sa sobom nekim drugim prijevoznim sredstvom i za vas ima nade. Ovaj članak zato sam zamislio kao Vodič za putovanje s kućnim ljubimcem ‘alternativnim’ prijevoznim sredstvima. A to su: zoo taxi, autobus, vlak, trajekti i zrakoplov! Nemate automobil! Pas i vi na more možete i alternativnim prijevoznim sredstvima… [...]

  2. [...] prijevoznim sredstvima. Ja sam putovao automobilom. Na put smo krenuli u subotu 16. srpnja. Savjeti za putovanje s psom na more automobilom pomogli su mi da putovanje ne bude traumatično. Nakon dva i pol sata vožnje Zagreb [...]

  3. [...] SA PSOM NA MORE [...]

Ostavite komentar