OnlineTrziste.com: Nagrada za jedan od Najuticajnijih Blogova u Hrvatskoj

SREDSTVA PROTIV BUHA I KRPELJA- KAKO I (DA LI UOPĆE) DJELUJU?

Objavio Mislav Nekić. Spremljeno pod PSI, Tema tjedna, Zdravlje, ZOO SPECIJAL

Označeno sa:

advantix

Objavljeno 11/07/2011 - Bez komentara

Frontline Sprej, Advantix Combo, Frontline Combo, PetVital Verminex, Autan Family sprej, tablete s češnjakom, HOBBY DOG Ectoband ogrlica za pse protiv buha i krpelja, KILTIX (Bayer) ogrlica za pse protiv buha i krpelja, NATURAL BEST Herba Max puder za pse i mačke protiv buha i krpelja…

Sve je to drek, porez na budale i slični epiteti negativnog predznaka sve češća su pojava na psećim livadama u Španskom i na Malešnici. Vlasnici pasa ljuti su na proizvođače sredstava protiv buha i krpelja. Koliko god ih mazali svim tim preparatima ne prođe dan da se netko ne požali: ‘ Ovaj moj je opet pokupio krpelja!’ I tada krene lavina uvreda na račun proizvođača sredstava protiv nametnika ( buha, krpelja i komaraca). Osobno, ne spadam u tu skupinu. Barem nisam sve donedavno. Povremeno, Gazda me namaže Advantixom i da kucnem u drvo nikada do sada nisam pokupio niti jednog krpelja. I onda, kao da mu vrag nije dao mira, nakon dva mjeseca što mi nije stavljao ništa krenuo je isprobati Bayerov Kiltix antiparazitski ovratnik, u žargonu poznatiji kao ‘kiltica’. Cijena 96 kuna. Piše da ovratnik djeluje do sedam mjeseci.

Gazdino oduševljenje trajalo je puna dva dana. Ovratnik je uskoro zbog intenzivnog mirisa postao odvratnik. Gazda je dobio smrdljivi stan i glavobolju, a ja se nisam prestajao češkati. U uputama za upotrebu pročitao sam da je to normalna nuspojava na Kiltix ovratnik. Međutim, tamo piše da se blagi svrbež javlja u prvih nekoliko dana, a kod mene svrbež ne da nije prestajao, već se povećavao iz dana u dan. Naravno, poludio sam, odvratnik bacio u smeće i sve poslao u tri p.m. Ono što mene brine jest dio Uputa za upotrebu antiparazitskog ovratnika pod nazivom: Napomene, mjere opreza i interakcije. Iako piše da ne postoji opasnost od predoziranja psa svejedno piše da u slučaju kliničkih znakova trovanja psa treba liječiti atropinom. Koliko ja znam to je jedan od najpoznatijih protuotrova na svijetu. Nije mi jasno, ako psu ne prijeti predoziranje, zašto proizvođač u uputama za upotrebu spominje protuotrov. Također, nije mi jasno zašto je naglašeno da je ovratnik opasan za ljude pogotovo djecu kojoj u slučaju da stavite ovratnik oko vrata prijeti trovanje?
Ima toga još: Ovratnik se ne smije pohraniti na mjestima gdje se drži hrana i piće za ljude i životinje. Ako ne postoji opasnost od predoziranja i ako je ovratnik bezopasan za životinje pomalo me brine zašto proizvođač našim vlasnicima daje ovakve upute. Znam, podrazumijeva se da ogrlica protiv buha bude psu oko vrata i da je on ne gricka, liže i tomu slično. Mi psi smo poput djece. I mi, poput njih slučajno možemo doći u kontakt s otrovom s tih ogrlica. Budimo realni poželi li to pas, on će pronaći način da skine ovratnik i onako usput gricne.

Znate što mi je najbolje? Proizvođač piše: Ponekad se psu za vrijeme nošenja ovratnika pričvrsti krpelj. To nije moja tvrdnja, već samog proizvođača. Isti kaže da krpelj u pravilu ugine u roku od tri dana. Super. Ako uzmemo u obzir da zaraženom krpelju, da bi u psa ispustio zaraženu slinu treba 24 do 48 sata, a proizvođač priznaje da taj isti krpelj na psu može boraviti tri dana ( 72 sata) postavlja se pitanje: Čemu služe sredstva protiv krpelja? Uz moja negativna iskustva znam nekoliko psećih prijatelja koji su unatoč činjenici da su na sebi imali Advantix ili pak Frontline, svejedno dobili piroplazmozu. Postavlja se pitanje: Kako i da li uopće djeluju sredstva protiv krpelja?

P.S. Ovo nije napad na niti jednog od proizvođača sredstava protiv psećih nametnika. Sve navedeno, moja su osobna, ali i iskustva vlasnika kućnih ljubimaca s kojima se družim. Svi mi naše pse želimo zaštitit, međutim, činjenica je da je krpelja sve više, a sredstva za njihovo uništavanje su sve nedjelotvornija. Kada su buhe u pitanju, budimo iskreni ista sredstva služe svrsi. Već dugo, od svojih psećih prijatelja nisam čuo da je netko dobio buhe.

Do čitanja, Vaš Đuro!

PRIDRUŽITE NAM SE NA FACEBOOKU

PODIJELI

Pratite Zooportal.hr na Facebooku

Više o autoru

Mislav Nekić osnivač je i glavni urednik blog magazina Zooportal.hr

Pogledaj članke koje je objavio/la Mislav Nekić

ZOOLETTER

Zooletter

Dobivajte naše članke redovito na vašu e-mail adresu:

Nema komentara

Broj komentara: Nema komentara za SREDSTVA PROTIV BUHA I KRPELJA- KAKO I (DA LI UOPĆE) DJELUJU?. Bilo bi super da komentirate sada?!

  1. [...] Kako se rješiti buha? Moja kujica je lani dobila buhe jer sam vjerovala u prirodna sredstva za zaštitu. Riješili smo ih se u tjedan dana, ali je bilo naporno, svakodnevno prašenje buhostopom, pregledavanje i čišćenje kuće s aqua djebom tj. vrućom parom. Sada koristimo kiltix ogrlicu i nadam se da više nećemo imati takva iskustva. Iskustvo je to naše čitateljice.  Uzimajući u obzir sve navedeno u člancima koje smo već napisali nema se tu  previše toga za dodati. U borbi protiv buha trebate biti uporni i redovito štititi vaše kućne ljubimce. U toj borbi neka vam pomognu naši članci. [...]

Ostavite komentar