OnlineTrziste.com: Nagrada za jedan od Najuticajnijih Blogova u Hrvatskoj

BRITANSKA KRATKODLAKA MAČKA

Objavio Mislav Nekić. Spremljeno pod MAČKE, Vrste

Označeno sa:

britanske-mace-glavna

Objavljeno 23/02/2012 - 1 komentar

Britanska kratkodlaka mačka –British Shorthair, među mačkoljupcima poznata kao ‘plišani medo’ prema ponudi na internetskim oglasnicima pravi je hit u Hrvatskoj. Cijene na Njuškalo.hr kreću se od 1200 do vrtoglavih 4500 tisuće kuna. Klasika, uzgajivači se natječu u dokazivanju čija je mačka bolja i originalnija, ali taj problem ostavljamo njima. Kao što smo rekli pišući o kartuzijskim mačkama i danas ponavljamo: Prodajom neka se bave trgovci, a mi kao ljubitelji svih kućnih ljubimaca bez obzira bili oni kupljeni ili udomljeni pisat ćemo o životinjama. Zašto plišani medo? Britanska kratkodlaka mačka je krupnije građe. Ima kratko i gusto krzno te njezin izgled podsjeća na plišanog medvjeda. Porijeklo ove pasmine jest Velika Britanija, a pasmina je nastala u 19. Stoljeću križanjem domaćih kratkodlakih mačaka s drugim pasminama. Vrlo je slična kartuzijskoj mački.

Kartuzijska mačka

Kartuzijska mačka

S razlogom. Uzgajivači kako bi stvorili što savršeniju britansku mačku često su je križali upravo s kartuzijskom mačkom. Od tuda i njihova sličnost. Međunarodna udruga uzgajivača  mačaka FIFe (Federation Internationale Feline) od 1970 do 1977.  Ove dvije pasmine vrste vodila je pod istim imenom. Ipak, 1977. svaka od pasmina vodi se zasebno, a križanje britanske i kartuzijske mačke zabranjeno je. O međunarodnim standardima ne volimo pisati pa ćemo britansku kratkodlaku opisati laičkim rječnikom. Ima okruglu glavu s malim zaobljenim ušima, velike oči, čvrste je građe, noge su kratke, a šape okrugle.

Britanska kratkodlaka mačka

Britanska kratkodlaka mačka

Britanska mačka najviše je prepoznatljiva po mekom i gustom krznu u raznim bojama (plava, čokoladna, prugasta…). Mužjak je krupniji od ženke i može težiti i do deset kilograma. Ženke su nježnije građe i dostižu težinu od četiri do šest kilograma. Što se karaktera tiče britanska kratkodlaka mačka vrlo je prilagodljiva pa može živjeti u stanu ili pak na otvorenom. Dobro se slaže s drugim mačkama, ali i psima. Preporučili bi je svima koji traže kućnog ljubimca koji nije previše aktivan. Ove mace od penjanja po drveću više vole spavati zavaljene u fotelju. Rijetko mijauču pa su idealne za sve koji trebaju mirnu mačku.

Razigrani britanski kratkodlaki mačići

Razigrani britanski kratkodlaki mačići

Da ne bi ispalo da su britanske kratkodlake mačke isključivo spavalice naglasit ćemo da obožavaju igru, a uz malo truda naučit ćete ih da vam donesu lopticu ( poput psa). Zanimljivo, britanska kratkodlaka mačka do godinu dana ima sve osobine malog mačića. Razvoj počinje tek iza druge godine. Vrlo su otporne na sve bolesti i mogu živjeti do 20 godina.

PODIJELI

Pratite Zooportal.hr na Facebooku

Više o autoru

Mislav Nekić osnivač je i glavni urednik blog magazina Zooportal.hr

Pogledaj članke koje je objavio/la Mislav Nekić

ZOOLETTER

Zooletter

Dobivajte naše članke redovito na vašu e-mail adresu:

1 komentar

Broj komentara: 1 komentar za BRITANSKA KRATKODLAKA MAČKA. Bilo bi super da komentirate sada?!

  1. [...] izgledu, barem s naše laičke strane sliči britanskoj kratkodlakoj mački. Uz specifičnu dlaku mačka se ističe velikim zaobljenim očima zelene boje. Kao i o svakoj [...]

  2. [...] izgledu, barem s naše laičke strane sliči britanskoj kratkodlakoj mački. Uz specifičnu dlaku mačka se ističe velikim zaobljenim očima zelene boje. Kao i o svakoj [...]

  3. Moje obje britanke izvrsno reagiraju na pohvale, tako su vrlo brzo prihvatile grebalicu (dovoljan je jedan entuzijastičan ‘bravo!’ svaki put kad to primijetite) i ne rade nikakvu štetu po stanu ni kad su same. Inače, da, prodaju se u bescijenje, ali ako se povežete s nekom uzgajivačnicom, od mnogih se legala bar jedna maca udomljuje zato što nije na vrijeme prodana – obično zato što ima neka odstupanja u izgledu (što je meni sasvim nebitno), a narav im je prekrasna.
    Može ih se lako dresirati, što samu mačku veseli – pritom ima osjećaj da komunicira. Moje mace znaju ‘dođi’, ‘daj šapu’, ‘daj pet’, ‘skoči’, ‘lezi’ – i još puno toga, ali samo jedna hoće nešto donijeti, druga ne uzima ništa u usta – ni za hranu nije baš previše zainteresirana. Upravo se spremam naučiti ih skakati kroz obruč, samo ne znam gdje nabaviti mali. Dok to čine predu k’o mali traktor, jedino je važno s njima raditi pojedinačno i ne smije cijela seansa trajati dulje od 2-3 minute. I, da, obje su sterilizirane i vitke iako provode i po deset sati dnevno same.

Ostavite komentar