OnlineTrziste.com: Nagrada za jedan od Najuticajnijih Blogova u Hrvatskoj

NIMFE – ZDRAVLJE-PREHRANA-RAZMNOŽAVANJE

Objavio Mislav Nekić. Spremljeno pod MALE ŽIVOTINJE, Ptice

Označeno sa:

nimfe2

Objavljeno 05/03/2012 - 5 komentara

Nimfe, ptice koje nakon tigrica zauzimaju vrh ljestvice najpopularnijih papiga vrlo su zahvalni kućni ljubimci. Pod uvjetom da im pružimo adekvatniju njegu. Općenito o nimfama kao i kavezu i ostaloj opremi za nimfe već smo pisali. Serijal o ovim papigama završit ćemo savjetima o zdravlju, prehrani i razmnožavanju.

ko se mislite baviti uzgojem papigica nimfe su odličan izbor

ko se mislite baviti uzgojem papigica nimfe su odličan izbor

Razmnožavanje nimfe!Ako se mislite baviti uzgojem papigica nimfe su odličan izbor jer nimfe su jedne od najlakših papiga za uzgoj u zatočeništvu. Naravno, podrazumijeva se da ako želite imati više ptica osigurate dovoljno velik kavez, minimalno 120 centimetara širok, 120 centimetara dugačak i 90 centimetara visok. Ukratko, sadašnje i buduće nimfe trebat će dovoljno prostora. Unutar kaveza postavite kutiju za gnijezdo u kojem će se izlagati mlade nimfe.

KORISNE INFORMACIJE O PAPIGAMA PROČITAJTE OVDJE

Iako nimfe postaju spolno zrele već s devet mjeseci, stručnjaci savjetuju da parenje ne bi trebalo započeti prije 14, pa čak i 18 mjeseci starosti. Parenje uključujući i udvaranje može potrajati nekoliko tjedana. Desetak dana nakon parenja ženka će izleći jaja ( 3-devet), na kojima će sjediti i ‘mama’ i ‘tata’. Nakon 18 do 20 dana na svijet će izaći male nimfe. Mlade nimfe gnijezdo će polako početi napuštati nakon pet do šest tjedana starosti, a potpuno neovisne postat će dva tjedna nakon napuštanja gnijezda. Hrana tijekom i nakon parenja mora biti bogata vitaminima i mineralima.

Kupovni mix nadopunite svježim voćem i povrćem

Kupovni mix nadopunite svježim voćem i povrćem

Prehrana nimfe! Kad već spominjemo hranu za nimfe spomenimo čime se nimfe hrane. Na prvo mjesto stavili bi kupovnu hranu za papige-nimfe. Izbor u pet shopovima je velik. Suhu hranu za papige možete povremeno nadopuniti s  zelenjavom poput listova maslačka, mrkve, listova celera, špinatom, graškom. Papigama možete davati i voće, primjerice jabuke, naranče, banane, lubenicu, grožđe.  Voće i povrće ne smije biti mokro, a preporučujemo kada primijetite gnjiljenje da  voće i povrće izbacite iz kaveza. Povremeno svojoj papigi možete dati žutanjak tvrdo kuhanog jajeta koji je bogat proteinima.Svježu vodu vaše papige moraju dobivati svaki dan. U kavez im postavite i sipinu kost kako bi oštrile kljunove, kao i grane kako bi oštrile kandže. Kandže ili ako vam je draže nokte svojim papigama morate rezati redovitu. Dugački nokti smetaju im pristajanju i uzimanju hrane. Obrezivati kandže svojoj papigici možete sami ili pak to prepustite veterinaru. Naš savjet je da prvo odete kod veterinara koji će vam pokazati kako se to radi, a nakon ‘školice’ to možete raditi i sami.

Nimfama redovito obrezujte pandže

Nimfama redovito obrezujte pandže

Zdravlje nimfe! Nimfe je lako održavati, a jednako tako je i s njihovim zdravljem jer radi se o izdržljivim papigama. Najčešće bolesti tigrica su ozljede krila ili noge, posjekotine, rane, obrasli kljunovi, šepanje, toplinski udari, problemi s lošom probavom, bolesti očiju. Ali kao što smo već napomenuli nimfe su izdržljive ptice. Ako vaša papiga ima dobar apetit, razigrana je,ima čisto i uredno perje, odrezane nokte, a oči im nisu suzne vaša papiga je zdrava. Sada je sve na vama. Koliko im se posvetite toliko će vam i vratiti.

PODIJELI

Pratite Zooportal.hr na Facebooku

Više o autoru

Mislav Nekić osnivač je i glavni urednik blog magazina Zooportal.hr

Pogledaj članke koje je objavio/la Mislav Nekić

ZOOLETTER

Zooletter

Dobivajte naše članke redovito na vašu e-mail adresu:

5 komentara

Broj komentara: 5 komentara za NIMFE – ZDRAVLJE-PREHRANA-RAZMNOŽAVANJE. Bilo bi super da komentirate sada?!

  1. Mlada nimfa mi je pala kada je pokusala da leti za odprilike 2 metra visine i udarila je desnu nogu. Sada ne moze da stane na tu desnu nogu ali je moze pomjerati tako da ne znam dali je slomljena. Papiga se ponasa normalno, jede i pije kao i prije samo sto ne moze da stane na nogu. Primjetio sam da je noga promjenila boju nije vise naradjasta kao ona zdrava noga nego je promjedila. Dali mi mozete pomoci oko ovoga????

  2. sve je ok a dli se moze pariti u srostvu?

  3. nebi vam sad znal kaj reci o nimfi ali da znam da ih mozete jako brzo nauciti govoriti i sva ta sranja.one ne smete oko sebe jako i przo se pripitome na podrucje u kojem zivi.od svih ptica koje postoje ja barem mislim da su nimfe naj bolje to vam je moje misljenje

  4. Pre dva dana smo iz pet shop-a doneli nimfu,no ona vec dva dana nije jela….jel to ok,s obzirom da traje prilagodjavanje?

    • Poštovani! Savjetovali bi vam da to pitanje postavite ljudima u pet shopu, ali mi mislimo da nije normalno da životinja ne jede dva dana

Ostavite komentar