OnlineTrziste.com: Nagrada za jedan od Najuticajnijih Blogova u Hrvatskoj

DAN SVETOG PATRIKA-ZANIMLJIVOSTI

Objavio Mislav Nekić. Spremljeno pod Vijesti, ZOO SPECIJAL

Označeno sa:

sveti

Objavljeno 14/03/2012 - Bez komentara

Dan Sv. Patrika ili St. Patrick’s Day slavi se u subotu 17. ožujka. Iako je to irski blagdan zbog svega što on nosi sa sobom, a prije svega su to dobro pivo, hrana, muzika odnosno veselo druženje općenito Dan Sv. Patrika slavi se i u Hrvatskoj. Za razliku od Iraca koji na taj dan odlaze u crkvu Hrvati su se fokusirali na treće poluvrijeme odnosno na već navedene irske prehrambene specijalitete te ples i glazbu. Tako će bit i ove godine. PROSLAVA DANA SV. PATRICKA U ZAGREBU, u organizaciji hrvatsko-irske kulturološke Udruge održat će se na Trgu Francuske Republike u Zagrebu u petak i subotu, dok irski tjedan na Cvjetnom trgu već traje. Zagrebački klub Boogaloo u subotu priprema koncert Belfast Fooda, a slavit će se i u drugim hrvatskim klubovima. Tko, što, gdje i kada nastupa pronaći ćete u dnevnim novinama ili pak na Google-u. Mi ćemo danas pisati o tome što se i zašto uopće slavi.

SVETI PATRIK
Sveti Patrik zaštitnik je Irske, rodio se 385. godine u Velikoj Britaniji, a unatoč tome što mu je otac bio đakon ( a kasnije, pretpostavlja se i svećenik) Patrik nije vjerovao u Boga niti ga je zanimalo učenje općenito. Sa 16 godina, zajedno s tisućama drugih oteli su ga irski gusari i deportirali u Irsku gdje je prodan u roblje.

Sveti Patrik

Sveti Patrik

Kao rob Sv. Patrik bio je pastir ovaca. Legenda kaže da je osamljen u brdima, okružen s ovcama pronašao Boga, predao se pokori i molitvi te nakon šest godina ropstva pobjegao od svog gospodara i vratio se svom domu. U snu mu se javio glas koji mu je poručio da se vrati u Irsku i tamo propovijeda kršćanstvo. Shvatio je to kao božji poziv i odazvao mu se. Kršćanstvo uz pomoć djeteline širio je 30 godina kada je umro. Sveti Patrik smatra se ocem kršćanstva u Irskoj i Irci ga smatraju zaštitnikom Irske.

DAN SVETOG PATRIKA
Iako se radi o irskom blagdanu zanimljivo je da je prva proslava Dana Sv. Patrika održana u Americi u Bostonu 1737. godine . Godine 1762. proslava u čast zaštitnika Irske održana je i u New Yorku, a u tom gradu katedrala nosi ime Svetog Patrika. Upravo se u New Yorku održavaju najmasovnije St. Patricks Day parade koje posjećuju milijuni ljudi. U Chicagu se pak rijeka Chicago uoči dana Svetog Patrika boji zelenom bojom.

Proslava u Chicagu

Proslava u Chicagu

Ne trebate se čuditi. Prema popisu stanovništva iz 2003. godine u Americi živi 34 milijuna Amerikanaca irskog porijekla. Devet ljudi, uključujući i Georgea Washingtona koji su potpisali Deklaraciju nezavisnosti bili su irskog porijekla.Najmasovnija proslava u Irskoj je u Dublin . Do 20 stoljeća Dan sv. Patrika slavio se kao vjerski praznik, a državni praznik postao je 1903. godine.

KELTSKI KRIŽ
Boraveći kao rob u Irskoj Sveti Patrik upoznao se s njezinom prošlošću. Kada se vratio propovijedati kršćanstvo Sveti Patrik nije pokušavao Irce natjerati da zaborave na svoje korijene već je u svojim propovijedima kombinirao tradiciju i novi nauk.

Keltski križ jedan je od najpoznatijih primjera. Znajući da ga pogani Irci štuju on je na križ stavio Sunce koji simbolizira spajanje dvije tradicije.

DJETELINA
Djetelina je tradicionalni simbol Dana Svetog Patrika. Zašto? Legenda kaže da ju je Sv. Patrik koristio kako bi vjernicima ilustrirao značenje Svetog Trojstva ,temeljnu kršćansku spoznaju da je Bog jedan, a u njemu su sjedinjene tri osobe otac, sin i Duh Sveti.

Djetelina, simbol sreće

Djetelina simolizira Irsku

On im je rekao da je djetelina jedan list s tri djela baš kao što je Bog i otac i sin i duh sveti. Četvrti list (budući da je rijedak) predstavlja božju milost. Od davnih vremena Irci djetelinu smatraju rađanjem novog proljeća odnosno simbolom sreće. Tijekom povijesti Irci su djetelinu često nosili kao simbol domoljublja i odbojnosti prema engleskoj vlasti. Danas i druge nacionalnosti vjeruju da djetelina simbolizira sreću.

SVETI PATRIK I ZMIJE
Poznato je da u Irskoj uopće nema zmija, guštera i ostalih reptila.Legenda kaže da je Sveti Patrik protjerao sve zmije. Znanost pak misli drugačije. Sveti Patrik nema nikakve veze s nedostatkom zmija u Irskoj. Naprotiv, vjeruje se da zmija u Irskoj nikada nije niti bilo pa se nije imalo što protjerati.

Sveti Patrik

Sveti Patrik

Glavni krivac je, smatraju stručnjaci ledeno doba koje je otok učinili prehladnim za zmije. Otapanjem glečera prije 2000 godina naime, potopljeni su kopneni dijelovi koji su povezivali s Britanijom. S njima su nestali i reptili. Jedini koji se održao jest živorodni gušter koji je na otoku živio i u Patrikovo vrijeme. Iz tog razloga smatra se da je ‘protjerivanje zmija’ ustvari metafora za protjerivanje poganstva i trijumf kršćanstva.

ZELENA BOJA
Boja proslave Dana svetog Patrika je zelena, iako je,povijesno gledajući boja svetog Patrika bila plava. Kao simbol za Irsku zelena boja prihvaćena je u 19. stoljeću.

Irska

Irska

Zašto? Klima u Irskoj je takva da je otokom dominira zelena boja. Zelena boja simbolizira sreću. I zato živite zeleno.

PODIJELI

Pratite Zooportal.hr na Facebooku

Više o autoru

Mislav Nekić osnivač je i glavni urednik blog magazina Zooportal.hr

Pogledaj članke koje je objavio/la Mislav Nekić

ZOOLETTER

Zooletter

Dobivajte naše članke redovito na vašu e-mail adresu:

Nema komentara

Broj komentara: Nema komentara za DAN SVETOG PATRIKA-ZANIMLJIVOSTI. Bilo bi super da komentirate sada?!

  1. [...] danas kako to već biva u kapitalizmu Dan Sv. Patrika slavi se i u Hrvatskoj. Jučer smo pisali o zanimljivostima vezanim uz najveći irski blagdan, a danas krećemo dalje-osvrnut ćemo se na gastronomski dio priče. Guinness [...]

  2. [...] odnosno Dan Svetog Patrika  kao i svake godine održat će se 17.ožujka. nakon što smo pisali o zanimljivostima vezanim uz najveći irski blagdan te o gastronomiji općenito priču o Svetom Patriku završit ćemo [...]

  3. [...] Sv. Patrika 2012. ili St. Patrick’s Day slavi se u subotu 17. ožujka. Iako je to irski blagdan zbog svega što on nosi sa sobom, a prije [...]

  4. [...] Grci. I tako stoljeće po stoljeće i jaje se našlo među kršćanima. Kao što smo već pisali o Svetom Patriku koji je također preuzeo neke poganske običaje kako bi se približio nevjernicima koje je [...]

Ostavite komentar