OnlineTrziste.com: Nagrada za jedan od Najuticajnijih Blogova u Hrvatskoj

HRANA ZA TIGRICE

Objavio Mislav Nekić. Spremljeno pod MALE ŽIVOTINJE, Ptice

Označeno sa:

hrana-za-tigrice

Objavljeno 02/05/2012 - Bez komentara

Tigrica -Melopsittacus undulatus najzastupljenija je vrsta papige u Hrvatskoj. Razloga je puno!Cijena tigrice na Njuškalo.hr iznosi samo 25 kuna, a dobije se jako puno. Tigrice su inteligentne papige koje se može naučiti govoriti i u prosjeku žive  desetak godina. Životni vijek tigrice ovisi o hrani za tigrice. U prijevodu to znači da tigrice, pod uvjetom da ih hranite zdravom hranom mogu živjeti nekoliko godina duže od prosjeka. Najstarija tigrica na svijetu doživjela je 26 godina. Ponuda na tržištu je velika  što se tiče brendova, ali i što se tiče vrsta hrane. Kako se snaći u tako velikoj ponudi hrane za tigrice? Teško, ali  prije kupovine zapitajte se čime se tigrice hrane u prirodi?! Tigrice se hrane travama i njihovim sjemenkama, naravno uz vodu koja im u zatočeništvu odnosno u krletkama za tigrice uvijek mora biti svježa.  U prijevodu to znači da i u zatočeništvu tigrice trebaju dobivati raznoliku svježu hranu ( više povrća, a manje voća ), a ne samo suhu hranu za tigrice. Zašto? Tigrice kao kućni ljubimci  lete puno manje nego što bi to činile u divljini. Samim time sklonije su debljanju, a statistike su pokazale da je upravo višak kilograma u većini slučajeva glavni uzrok smrti ovih malih papigica.

Tigricu svakodnevno hranite svježim povrćem

Tigricu svakodnevno hranite svježim povrćem

Jedino rješenje je hraniti ih sa što više povrća, a nikako dozvoliti da papigice tigrice postanu ovisnice isključivo o kupovnim sjemenkama. One u prehrani tigrica trebaju biti zastupljene s najviše 30 posto. Koje povrće smiju jesti tigrice? Gotovo sve, ali najčešće se preporučuju mrkva, peršin, kelj, špinat, blitva,korabica, paprika, paradajz i ostalo sezonsko povrće. Od voće također je dozvoljeno gotovo sve: jabuke, kruške, breskve, banane, lubenice, maline, borovnice, lubenice, višnje, trešnje i ostalo svježe sezonsko voće. Voće i povrće za tigrice uvijek treba biti svježe ( u kavezu ne smije stajati duže od dva sata), oprano i nikako ne smije biti špricano pesticidima koji mogu biti pogubni za vašu brbljavicu. Voće i povrće tigrici je najbolje davati sirovo. Mali trik! Voće i povrće ogulite prije nego ste ga dali tigrici. Naime kora je najčešće najbogatija pesticidima. Također izbjegavajte im davati koštice voća i povrća jer neke od njih sadrže kiseline i otrove koji bi im mogli naškoditi. Ako im dajete kuhanu hranu ( rižu, jaja i slično) ona ne smije biti začinjena solju. Dozvoljeni začini ( isključivo svježi): list maslačka, bosiljak,bazga,timijan i vlasac.Izbjegavajte mješavine sjemenki za tigrice koje u sebi sadrže suncokret jer on u sebi ima previše masti. S druge strane mješavine bi trebale biti bogate prosom kao jako hranjivom žitaricom. Kada su sjemenke u pitanju općenito pravilo, koje se nažalost često krši jest da se posuda za hranu ne puni do vrha (jer će tigrice razbacati hranu), već se u nju stavlja samo trećina.

Umjesto čokolade za desert tigricama dajte voće

Umjesto čokolade za desert tigricama dajte voće

Keksi i čokolada strogo su zabranjeni za tigrice jer su bogati šećerom. Potrebnu količinu šećera tigrice će dobiti iz svježeg voća. Povremeno im osigurajte proteine- dajte im malo tvrdo kuhanog jaja ili komadić kuhane puretine. Za kraj naglasimo najvažnije: povrće mora biti zastupljeno svakodnevno, voće (jer u sebi sadrži šećer) 1 do dva puta tjedno, sjemenke puniti samo trećinu posude i vodu mijenjati nekoliko puta dnevno kako bi uvijek bila svježa. Obavezno u kavezu za tigrice imati sipinu kost za oštrenje kljuna te pijesak s mineralima koji im pomaže probavljati hranu. Važno: KAKO TIGRICE PRIVIKNUTI NA ZDRAVU HRANU?

PODIJELI

Pratite Zooportal.hr na Facebooku

Više o autoru

Mislav Nekić osnivač je i glavni urednik blog magazina Zooportal.hr

Pogledaj članke koje je objavio/la Mislav Nekić

ZOOLETTER

Zooletter

Dobivajte naše članke redovito na vašu e-mail adresu:

Nema komentara

Broj komentara: Nema komentara za HRANA ZA TIGRICE. Bilo bi super da komentirate sada?!

  1. [...] industrijske hrane za tigrice kakvu možete kupiti u većini  trgovina za kućne ljubimce. Hrana za tigrice naziv je članka u kojem smo opisali  kojim namirnicama zdravo hraniti tigricu. Danas ćemo pak [...]

  2. [...] ona će vam to višestruko vratiti. Hrana za tigrice je raznovrsna, a pravilo koje vrijedi glasi: što zdravija hrana tigrica će duže živjeti.  O zdravoj hrani za tigrice odnosno trikovima kako ih priviknuti na  nju već smo pisali. Danas [...]

Ostavite komentar