OnlineTrziste.com: Nagrada za jedan od Najuticajnijih Blogova u Hrvatskoj

ŠTENE GRIZE-ŠTO UČINITI?

Objavio Mislav Nekić. Spremljeno pod PSI, Škola

Označeno sa: ,

bernski-planinski-pas-glavna

Objavljeno 20/06/2012 - 2 komentara

Zaki je mješanac rotvajlera i bernskog planinskog psa star tri mjeseca koji je malo previše zaigran odnosno u igri grize vlasnike. Za pomoć prvo su se obratili veterinarima koji su im savjetovali da psa ignoriraju, plaše šuškanjem novina i naravno da štene prime za šiju i protresu. Ništa im nije pomoglo pa su kontaktirali i Zooportal.hr  u strahu da njihov pas kada odraste ne postane preagresivan.

Za savjet smo upitali  Igora Gaćešu,našeg prijatelja i stručnjaka za ponašanje pasa iz KA-DOG-a. Njegov odgovor glasi:

Prema ovome što ste napisali radi se vrlo vjerojatno o pretjeranom uzbuđenju koje štene iskazuje na opisani način. Vrlo je važno da psa ne potičete na uzbuđenje te da igre i aktivnosti prilagodite štenećoj dobi.Umjesto igri poput bacanja loptice, navlačenja užeta i sličnih koje potiču uzbuđenje igrajte s psom igre traženja.

Uzmite u ruku veći broj nagradnih poslastice, pokažite ih psu, te mu ih sakrijte u stanu (ili vani), na način da ih pas u početku može vrlo lako naći, a potom igru učinite težu.Uzmite u obzir da štenci vrlo brzu mogu postati nervozni ukoliko je nešto za njih naporno ili prezahtjevno – npr. šetnje s štenetom od 3 mjeseca trebale bi trajati oko 15 min.Također, učite štene primirenju tijekom interkacije s njime (bitno je i djecu naučiti kako da se ponašaju) – prilikom kontakta, ako se štene uzbudi (npr. počne skakati), jednostavno prekinite interkaciju s njime i nemojte davati nikakvu pažnju (ne dirajte ga, ne gledajte, nemojte mu se verbalno obraćati).

Bernski planinski pas

Bernski planinski pas

Važno je reagirati odmah, jer nakon 10 min. euforije štene se teško može kontrolirati, a tada  vjerojatno dolazi do nepoželjnog ponašanja koje ste opisali. Obzirom da se radi o psu velike pasmine, svakako je dobro štene učiti samokontroli, budući da opisani oblik ponašanja (iako nema veze a agresijom) u kasnijoj dobi može postati vrlo nepoželjna navika.

Mislim da savjet koji uključuje fizičko kažnjavanje, poput upotrebe novina ili za primanjem psa za vrat nije primjeren – takvo ponašanje će prestrašiti Vaše štene, što će imati za posljedicu da će se štene početi braniti. Takvi postupci mogu dovesti do agresivnog ponašanja Vašeg psa.

PREPORUČUJEMO ČLANAK: AGRESIVAN PAS

Ako i vi imate problema sa svojim psom savjetujemo vam da se obratite savjetniku za ponašanje pasa- KONTAKT

PODIJELI

Pratite Zooportal.hr na Facebooku

Više o autoru

Mislav Nekić osnivač je i glavni urednik blog magazina Zooportal.hr

Pogledaj članke koje je objavio/la Mislav Nekić

ZOOLETTER

Zooletter

Dobivajte naše članke redovito na vašu e-mail adresu:

2 komentara

Broj komentara: 2 komentara za ŠTENE GRIZE-ŠTO UČINITI?. Bilo bi super da komentirate sada?!

  1. Imam terijera starog 10 mjeseci i unatrag nekih mjesec dana pas je svakog od ukućana počeo gristi kad je primjetio da se oblači i izlazi van. Molim Vas savjet što uraditi.

    • Posjetite školu za odgoj pasa!

Ostavite komentar