OnlineTrziste.com: Nagrada za jedan od Najuticajnijih Blogova u Hrvatskoj

GRABLJIVICE I OSTALE PTICE PARKA PRIRODE TELAŠĆICA

Objavio Mislav Nekić. Spremljeno pod LIJEPOM NAŠOM, Parkovi prirode

Označeno sa:

sova-glavna

Objavljeno 21/08/2012 - Bez komentara

Na području Parka prirode Telašćica do sada je zabilježeno 486 životinjskih kopnenih vrsta, od toga najveći broj kukaca (189 vrsta) i ptice (110 vrsta). Šišmiši žive skriveni po špiljama, najčešći sisavac koji se može susresti u šumi je muflon, a zmije su uglavnom neotrovne. Dio zabilježenih organizama je ugrožen i zaštićen zakonom.

Sivi sokol-Falco peregrinus (Foto:birding.in)

Sivi sokol-Falco peregrinus (Foto:birding.in)

Među 110 vrsta ptica zabilježenih na području Telašćice najzanimljivije su grabljivice poput sivog sokola ( Falco peregrinus ) koji se gnijezdi a strmcima s vanjske strane otoka. Osim njega mogu se vidjeti tamni eleonorin sokol ( Falco eleonorae ) koji je tu samo na preletu, a gnijezdi se na Malti, zatim krški sokol ( Falco biarmicus ) i vjetruša ( Falco tinnunculus ). Iznad uvale u jatima lete brojne čiope koje u zraku love kukce: bijela ( Apus melba ) i smeđa čiopa ( Apus palidus ) koje razlikuju i u narodu, te crnu čiopu koju nazivaju – čiopa ili caparin, a smeđu čiopu – kosirić ili jargić. Noću se na Telašćici može čuti dozivanje velike ušare ( Bubo bubo ) – naše najveće sove koja može biti visoka 70 cm a raspon krila joj je 170 cm.

Pastirica-Motacilla alba

Pastirica-Motacilla alba

Pastirica ( Motacilla alba ) koju na Dugom otoku zovu čobanica ili čeperinka jer se zadržava uz ovce hraneći se krpeljima (čeperinima) i drugim sitnim kukčićima koji se oko njih zadržavaju. Često se može vidjeti i crvendać ( Erithacus rubecula ) – mala ptica pjevica narančastocrvenih prsa i lica.Naravno da se oko uvale mogu vidjeti i brojni galebovi ( Larus cachinans – galeb klaukavac ) kojeg u nekim mjestima na otoku zbog karakterističnog glasanja zovu kakalo.

Krški sokol-Falco biarmicus (Foto: en.wikipedia.org)

Krški sokol-Falco biarmicus (Foto: en.wikipedia.org)

Osim njih na moru se mogu vidjeti crne ptice dugog vrata kako lete nisko iznad površine mora, a to su vranci. Na području Parka nalazimo dvije vrste i to: morski vranac ( Phalacrocorax aristotelis ) i veliki vranac ( Phalacrocorax carbo ). Često se može uočiti i ptica koja poput tirkizne strijele munjevito leti nisko uz obalu mora ili preko jezera. To je vodomar ( Alcedo atthis ). Jedina naša ptica blistavo plavozeleno obojena odozgo i kestenjastocrvena odozdo.

KOPNENA STANIŠTA PP TELAŠĆICA

Izvor: www.telascica.hr

NAPOMENA:Fotografije su ilustrativnog karaktera i moguća su manja odstupanja od vrste do vrste

PODIJELI

Pratite Zooportal.hr na Facebooku

Više o autoru

Mislav Nekić osnivač je i glavni urednik blog magazina Zooportal.hr

Pogledaj članke koje je objavio/la Mislav Nekić

ZOOLETTER

Zooletter

Dobivajte naše članke redovito na vašu e-mail adresu:

Nema komentara

Broj komentara: Nema komentara za GRABLJIVICE I OSTALE PTICE PARKA PRIRODE TELAŠĆICA. Bilo bi super da komentirate sada?!

  1. [...] osim velikog broja ptica skriva mnoge beskralježnjake, njih 339 vrsta: 58 vrsta leptira (dnevnih i noćnih), a vretenaca [...]

Ostavite komentar