Afrički tvor -da ili ne?

Iako se većina ljudi opredjeljuje za što jednostavnije kućne ljubimce kao što su psi i mačke, neke ljude jednostavno privlači pomisao posjedovanja malo neobičnijeg ljubimca. Osim spomenutih, najčešće ćete kod prijatelja ili rodbine naići i na papagaje, ribice ili kornjače, ali nekad se zna naći i vrsta koju nikad u životu ne biste rekli da ćete ju sresti u nečijoj kući. Jedan neobični kućni ljubimac tako sve češće postaje trend u Hrvatskoj ,a to je afrički tvor. Ne dajte se zbuniti imenom tvor jer nije taj koji vam prvo pada na pamet – nema bijele pruge i nije velik. Afrički tvor pripada porodici lasica i kuna i zapravo je dosta druželjubiva životinja.
Postoje afrički tvorovi raznih boja, od albino, tamno smeđih ili sable, champagne do varijacija spomenutih nijansi. Iako su mesojedi, u pet shopovima postoji specijalizirana hrana za tvorove u obliku kriketa, ali se isto tako mogu hraniti visoko kvalitetnom premium hranom za mačke. Također se može davati i meso piletine ili puretine, pokoje prijesno jaje ili posebni treatovi za tvorove.

FerretsAfrički tvorovi su velike spavalice i u snu provedu do 20h na dan te su idealni kućni ljubimci za ljude koji ne borave često u kući. Žive od 5-10 godina i potrebno im je osigurati kavez dovoljno prostran s ležaljkama, posudicama za vodu i hranu, posudom za nuždu, razne igračke, tunele i penjalice.
Može ih se puštati iz kaveza da slobodno šeću i istražuju stan ili kuću, no potrebno je osigurati izlaze jer nisu tip životinje koja će se vratiti kući jednom kad odluta.
Iako su dražesne i vrlo razigrane životinjice, ne preporučuje se držati tvora kao kućnog ljubimca ako imate djecu zbog navike griženja.
Iako ih se od jakog griženja može odviknuti (što i spada u pripitomljavanje od malena), tvorovi kroz igru znaju grickati što bi za malo dijete moglo biti bolnije nego u odrasle osobe. Vole se igrati, vijati i skrivati što ih čini umiljatim ljubimcem ako za njega izdvojite kvalitetnog vremena.
Potrebno ih je cijepiti protiv bjesnoće ili štenećaka ako odlučite boraviti s njima izvan kuće.