Kako pripremiti stan za kućnog ljubimca

Kada odlučite svoj životni prostor dijeliti s kućnim ljubimcem, morate uzeti u obzir posebnosti vrste kojoj vaš ljubimac pripada. Ovisno o tome hoće li vaš ljubimac većinu svojeg vremena provoditi u kavezu, terariju ili se slobodno kretati po kući, zadatak vlasnika je da mu osigura okruženje u kojem se neće ozlijediti, u kojem će moći neometano boraviti, u kojem će imati sve potrebne higijenske uvjete, te u kojem neće napraviti nepotrebnu štetu.

Primjerice, svaka životinja u životnom prostoru svojih ljudskih vlasnika mora imati samo svoj prostor u kojem će se osjećati ugodno i sigurno. Krevetić, prostirka, košara, počivaljka, kavez… predstavljaju osnovu od koje se treba krenuti dalje u osiguravanje toga da vaš dom bude prijateljski nastrojen prema kućnom ljubimcu. Ima li vaš ljubimac dvije, četiri ili uopće nema noge, također će utjecati na određene preinake ili prilagodbe vašeg doma. Odlučite li se, recimo, za papigicu kojoj namjeravate dopustiti let po stanu, morate najozbiljnije pripaziti na to da prozori ne budu otvoreni kako mali letač ne bi izletio iz stana.

Pripremanjem prspace to your petostora koji će vaš ljubimac smatrati isključivo svojim, na kojem će moći spavati, odmarati se ili igrati, spriječit ćete stvaranje potencijalno neželjenih navika kao što je recimo prisvajanje prostora koje niste predvidjeli za njega, kao što je to recimo vaš krevet. Iako, mnogi vlasnici pasa i mačaka dopuštaju povremene ili stalne boravke u ljudskom krevetu. Zbog toga morate prije nabavljanja životinje razmisliti o tome kakve navike želite poticati kod svojih ljubimaca.

Posebnu pažnju vlasnici moraju posvetiti prostoru za hranjenje ukoliko se ne radi o, recimo, kavezu ili terariju. Vaš ljubimac mora 24 sata imati pristup čistoj vodi kako ne bi došlo do dehidracije, a praktično je da uz posudicu za vodu bude i ona za hranu, te da uvedete red i rutinu koja neće zbunjivati vašu životinju. Svaka životinjska vrsta ima svoje specifične potrebe, a vi se kao odgovorni vlasnik morate pobrinuti da vaš ljubimac u svojoj svakodnevici ima potrebnu sigurnost.