Mačke u Hrvatskoj mogu biti sjajni kućni ljubimci

Mačke su u Hrvatskoj omiljeni kućni ljubimci, a prema informacijama s početka novog milenija, u Hrvatskoj ih je više nego pasa i ostalih kućnih ljubimaca. Broj mačaka tada je iznosio oko 784.000, dok su se psi našli na drugom mjestu s oko 725.000. Konačne brojke teško je procijeniti jer dio ovih životinja ne živi u kućanstvima s ljudskim vlasnicima, no ankete pokazuju da je čak 56% vlasnika životinja oduševljeno mačkama kao kućnim ljubimcima.

Na žalost, mnoge mace nemaju svoj dom iako su one sjajni ljubimci. Čiste su i uredne, u pravilu ih je izuzetno jednostavno naučiti nacats vršenje nužde u mačjem toaletu, a vole se igrati, trčati i loviti svoje igračke pa vlasnicima osiguravaju odličnu zabavu. Upravo bi o tome mogli razmisliti ljudi u Hrvatskoj koji razmišljaju o nabavljanju kućnog ljubimca, jer mačke su umiljate i inteligentne životinje koje redovito obogaćuju živote svojih vlasnika. Oni koji bi željeli ovog kućnog ljubimca mogu razmisliti i o usvajanju napuštenih mačaka, jer ove životinje vole imati svoj topli dom i vlasnika koji će se brinuti o njima. Iako se u životinjskom svijetu za mačke obično govori da su veliki individualci s izraženim karakterom, one su privrženi ljubimci koji dobar dio vremena vole uživati u maženju i pažnji svojih ljudskih vlasnika.

Za razliku od drugih ljubimaca, posebnost mačaka je u predenju, ispuštanju ritmičnog vibrirajućeg zvuka koji može imati i terapeutski i opuštajući učinak na ljude. Prepusti li se maca maženju, vrlo često ćete ju čuti kako prede, što se povezuje s ugodom koju osjeća. Iako je to najčešća situacija u kojoj ova životinja ispušta takve zvukove, valja znati da je riječ o puno kompleksnijoj pojavi koja se može pojaviti i kao znak potrebe za hranom. Znanstveno je dokazano da su vlasnici mačaka u manjoj mjeri izloženi opasnosti od kardiovaskularnih bolesti, pa je i to jedan od razloga zašto je riječ o sjajnim kućnim ljubimcima.