Najčišći ljubimci za držanje u kući

Mnogi ljubitelji životinja će prije odluke o nabavljanju svojeg kućnog ljubimca razmisliti o higijeni i načinu održavanja iste. Budući da kućni ljubimac postaje punopravni član obitelji, treba uzeti u obzir njegove specifične higijenske potrebe i navike kako bi se izbjegle neugodnosti ili zapuštanje čistoće, kako samog ljubimca tako i prostora u kojem obitava. Također, neke životinje prirodno kroz kožu ispuštaju mirise koje nekim ljudima mogu biti neugodni, iako oni ne znače da životinja nije čista.

Možda će se mnogi iznenaditi, ali svinje se smatraju najčišćim životinjama na svijetu. Naravno, kada im se osiguraju adekvatni uvjeti. Izraz „prljav kao svinja“ ove životinje su dobile sasvim nepravedno. One se valjaju u blatu kako bi kožu zaštitile od sunca, a ne zato jer vole prljavštinu. Činjenicu da su svinje zapravo najčišće životinje prepoznata je u novije vrijeme pa tako, primjerice, američka patuljasta svinja ili vijetnamska svinja postaju sve popularniji kućni ljubimci.

Kada je čistoća u pitanju, mačke i psi svakako se svrstavaju među najčišće kućne ljubimce. Mačke se za svoju osobnu higijenu brinu čestim lizanjem dlake jer na taj način uklanjaju nečistoću i mirise koje je njihovo krzno pokupilo. Mačke se u pravilu vrlo brzo nauče obavljati nuždu u pripremljenom mačjem toaletu i neće se olakšavati na drugim mjestima u kući.

Psi su također čiste životinje iako nemaju mačji običaj lizanja svoje dlake. Brigu o svDogsojoj dlaci rado će prepustiti vlasniku koji uz pravilno održavanje specifičnosti određenih pasmina neće imati previše problema s čistoćom svojeg ljubimca. No, potrebno je obratiti pažnju na to je li pas sklon linjanju i zahtijeva li njegova dlaka svakodnevno raščešljavanje. Psi nuždu u pravilu vrše izvan kuće za vrijeme šetnje i uz malo truda lako ih se može naučiti potrebnim pravilima, a pojedini vlasnici ovih najčešćih kućnih ljubimaca odluče ih naučiti i na korištenje „psećeg toaleta“ koji funkcionira po istom principu kao i onaj mačji.