Što napraviti ako je vaš kućni ljubimac dijabetičar

Baš kao i ljudi, i životinje su sklone obolijevanju, a neke od bolesti kojima su sklone gotovo su identične kao i one kod ljudi. I psi se mogu prehladiti, dobiti crijevnu virozu, no to su bolesti koje će se u najvećem broju slučajeva izliječiti same od sebe uz ponešto prilagođenu lakšu prehranu. No, što napraviti kada pet diabeticustanovite da su vaši pas ili mačka dijabetičari?

Za početak, potrebno je prepoznati simptome koji mogu upućivati na dijabetes. Ako vaš kućni ljubimac počne drastično mijenjati svoje dotadašnje navike, trebate na njih obratiti pažnju. Ako pas ili mačka počnu jesti ili piti više vode nego što je to uobičajeno, ako se pojača potreba za uriniranjem, ako bez obzira na unos hrane gube na težini, to sve mogu biti signali za uzbunu. Također, prekomjerna težina kućnih ljubimaca može uzrokovati stvaranje dijabetesa.

Uočite li ove znakove, trebate se posavjetovati s veterinarom, a ako dijagnoza glasi – dijabetes, to naravno, kao ni kod ljudi, ne znači smrtnu presudu, samo zahtijeva malo više opreza i discipline. Kao i kod ljudi, životinje mogu patiti od dijabetesa tipa 1 ili 2. Psi češće obolijevaju od dijabetesa tipa 1 i potreban im je tretman inzulinom kako bi preživjeli, dok mačke češće razvijaju dijabetes tipa 2.

Svojim ćete kućnim ljubimcima dijabetičarima najbolje pomoći hraneći ih adekvatnom prehranom, a na tržištu postoji više vrsta suhe i mokre hrane za pse i mačke dijabetičare. Ta hrana spravljena je po strogim veterinarsko-medicinskim formulacijama koje osiguravaju cjelovite i zdrave obroke za kućne ljubimce s dijabetesom, poput primjerice “Taste of the Wild – Wetlands Canine” za pse ili “Purizon Adult janjetina i riba” za mačke. S obzirom na specifične potrebe za inzulinom kod vaših bolesnih životinja, najbolje je da se i oko prehrane konzultirate s veterinarom. Stručan savjet koji uzima u obzir i težinu i dob vašeg ljubimca, osigurat će vašem kućnom ljubimcu dijabetičaru sretan i zdrav život.