Trebate li iguanu kao kućnog ljubimca?

Prije nego odaberete svojeg kućnog ljubimca, već zasigurno imate omiljene životinje i predodžbu o tome koju biste željeli imati u svojem domu. Ako volite egzotične životinje i reptile i niste u potrazi za mekanom i maznom životinjom, onda bi iguana mogla biti ljubimac za vas.

Iguana pripada obitelji gmazova, a prije nego ju nabavite morate znati i to da odrasla iguana teži oko 10 kilograma i da može narasti i do dva metra, pa će joj biti nužno osigurati adekvatnu nastambu. Također, za razliku od recimo mačaka i pasa, iguana nije kućni ljubimac koji će se nužno maziti sa svojim vlasnicima. Zato iguana svakako nije ljubimac za svakoga, a ponekad će biti potrebno da se vlasnik podredi njenom karakteru, a ne obratno.

Ovaj reptil već na prvi pogled izgleda neobično i naoružano. Bodlje na iguaninim leđima su oštre, zatim su tu i vrlo oštre kandže i zubi, a udarac jakim repom nijeiguana sasvim bezbolan. Iako ima jak rep, u slučaju napada neprijatelja koji bi iguanu uhvatio za njega, znajte da se rep može slomiti i omogućiti bijeg ovoj životinji. Kada bude na sigurnom, započet će procesom regeneracije.

Iguane vole vruć i vlažan okoliš, vole se “sunčati” pod posebnom lampom koju je potrebno imati u terariju, no vrlo je važno održavati razliku između dnevne i noćne temperature. Dnevna temperatura kakvu vole iguane kreće se između 20°C i 30°C, a ona noćna trebala bi biti desetak stupnjeva niža. Upravo je temperatura vrlo važan faktor u probavljanju hrane, jer ako nije dovoljno visoka, hrana u probavnom traktu počet će trunuti što može imati loše posljedice na zdravlje vašeg reptila.

Iguane su u pravilu biljojedi, a da biste ju zdravo hranili, povrće treba činiti 80% prehrane vašeg egzotičnog ljubimca, voće bi trebalo biti zastupljeno s 10%, a preostalih 10% može otpasti na ostalu hranu kao što su tvrdo kuhana jaja, kruh ili kuhana riža.