Zašto su svisci užasni ljubimci?

Ako ste se odlučili za svisca kao kućnog ljubimca, morate imati na umu da on nije poput drugih kućnih životinja, pa tako i nije prikladan za svakog vlasnika. Morate biti svjesni da se ovaj glodavac neće odreći svojih duboko ukorijenjenih instinkata, a oni podrazumijevaju kopanje i žvakanje većine stvari na koje naiđe.

Iako su zahvaljujući film “Groundhog day” svisci postali vrlo popularni, ovi umiljati i dragi glodavci ipak su prvenstveno divlje životinje za koje je najbolje da žive upravo u prirodi. Briga o ovim vrlo živahnim životinjama je zahtjevna, a kada jednom svizac postane ovisan o svojim ljudskim vlasnicima, nemoguće ga je vratiti u divljinu jer će u njoj nastradati. Sviscu morate omogućiti veliki prostor u kojem se može kretati i istraživati ga jer teško podnosi život u skučenom kavezu. Također morate biti spremni na to da svisci vole štošta grickati i žvakati, što može značiti i da bi mogli stradati komadi vašeg namještaja, tepisi, a ima primjera i da su progrizli pregradne zidove.

Njihove kandže neprestano rastu i to brzinom puno većom nego što rastu ljudski nokti, a da biste kandže svisca održavali urednima i zdravima, potrebno im je omogućiti da ih troši kopanjem i grebanjem. To znači da će vam trebati veći otvoreni prostor kako biste zadovoljili potrebe ovog neobičnog kućnogmarmots ljubimca i omogućili mu adekvatne dnevne aktivnosti. Ako vam se sve ovo čini previše komplicirano, onda je bolje da ne nabavljate svisca.

Svisci su jako proždrljive životinje, te iako su primarno biljožderi rado će jesti i orašaste plodove, travu, voće i povrće. Osim toga, svizac će povremeno pojesti i nekog manjeg insekta ili drugu manju životinju, a njihov život se najčešće svodi na hranjenje, kopanje, grebanje, hranjenje, pa onda ponovo na hranjenje. Ovi glodavci preko zime hiberniraju, što je također jedna od stvari na koje morate obratiti pažnju ako želite svisca kao kućnog ljubimca.